صورت مسئله غلط در مذاکره با آمریکا
مسئله مذاکره با آمریکا طی دهه اخیر به یکی از مسائل پرتکرار در دستگاه سیاست خارجی و افکار عمومی تبدیل شده است. آنچه در این میان اهمیت دارد، بهره گیری از تجربیاتی است که در این دهه به وقوع پیوسته و میتواند راهنمای خوبی برای ترسیم چشم انداز مناسبات ایران و آمریکا باشد.
مسئله مذاکره با آمریکا طی دهه اخیر به یکی از مسائل پرتکرار در دستگاه سیاست خارجی و افکار عمومی تبدیل شده است. آنچه در این میان اهمیت دارد، بهره گیری از تجربیاتی است که در این دهه به وقوع پیوسته و میتواند راهنمای خوبی برای ترسیم چشم انداز مناسبات ایران و آمریکا باشد. به نظر میرسد افکار عمومی و بخشی از دستگاه سیاست خارجی کماکان به درک دقیقی از تجربیات نرسیده و بدون توجه به آن، مسئله مذاکره را مطرح میکنند. البته نمیتوان اغراض و انگیزه های سیاسی را در این زمینه نادیده گرفت؛ اما به دلیل روشن شدن موضوع و رفع ابهام در افکار عمومی و ساختار سیاست خارجی، لازم است به صورت مسئله درستی در این زمینه دست یافت. در ادامه سه مؤلفه شکل دهنده صورت مسئله غلط در مذاکره با آمریکا مختصراً مورد بررسی قرار میگیرند.
ارزشمند دانستن دیپلماسی فارغ از دستیابی به نتیجه
دیپلماسی را میتوان به عنوان فن اداره سیاست خارجی و تنظیم روابط بین المللی از راههای مسالمت آمیز تعریف کرد که به عنوان یکی از ابزارهای سیاست خارجی باید مورد توجه قرار گیرد (قوام، 1370: 215). بر همین اساس دیپلماسی شأنیتی ابزاری داشته و نمیتوان آن را فی نفسه ارزشمند دانست. در واقع دیپلماسی هنگامی ارزشمند است که تحقق اهداف را به دنبال داشته باشد و بتواند چشم اندازهای سیاست خارجی را عینیت بخشد.
آنچه در زمینه مذاکره با آمریکا اهمیت دارد، نفسِ مذاکره نیست، بلکه تحقق اهداف از طریق مذاکرات سازنده است. تجربه دهه نود نشان میدهد در دستگاه سیاست خارجی موضوع مذاکره با آمریکا ارزشمند تلقی شده و فارغ از نتیجه و دستیابی به منافع ملی از منظر برخی مسئولان دستاوردی مهم محسوب شده است. مقام معظم رهبری در سخنانی اینگونه به موضوع اشاره میکنند:
شش ماه هم از امضای برجام میگذرد، هیچ تأثیر محسوس و ملموسی هم در وضع معیشت مردم به وجود نیامده است؛ [درحالیکه] خب، برجام اصلاً برای برداشتن تحریم ها بود؛ برای این که تحریم های ظالمانه برداشته بشود (دیدار با اقشار مختلف مردم، 11/5/1395).
جابجایی متهم با مدعی
جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته ای و معاهده برجام به تمامی تعهدات خود عمل کرده و علی رغم هزینه ها و خسارات مادی و معنوی، از هیچ تلاشی برای اثبات حسن نیت خود فروگذار نکرده است. این در حالی است که آمریکا این معاهده را نقض کرده و به تعهدات خود عمل نکرده است. طبیعی است امروزه آمریکا متهم است و جمهوری اسلامی ایران در موضع مطالبه گری و ادعا قرار دارد. تا زمانی که این مسئله حل نشود، اختصاص زمان به مذاکره و چانه زنی معنایی نداشته و تنها فرصت های متنوع در سیاست خارجی را از بین میبرد. عملکرد نادرست برخی از مسئولان در دستگاه سیاست خارجی و دامن زدن به اختلافات داخلی منجر به قرارگرفتن ایران در موضع ضعف و اتهام شد. این امر صورت مسئله ای غلط را در موضوع مذاکره با آمریکا شکل داد و باعث شد ایران به عنوان مانع مذاکرات معرفی و بازنمایی شود.
ایجاد تعارض میان گسترش حوزه قدرت و نفوذ با موفقیت در مذاکره
اساساً مذاکرات هسته ای زمانی شکل گرفت که جمهوری اسلامی ایران در موضعی مقتدرانه قرار داشت و از انرژی و تأسیسات هسته ای به عنوان عنصر چانه زنی و مذاکره استفاده کرد. چنانچه جمهوری اسلامی ایران از این منبع قدرت برخوردار نبود، امکان تبدیل شدن به بازیگر قدرتمند و برقراری مذاکرات وجود نداشت. بر همین اساس گسترش حوزه قدرت به معنای دستیابی به منابع روزافزون قدرت و بهره گیری از آنها همواره به میدان دیپلماسی یاری رسانده و میتواند افزایش قدرت چانه زنی را به همراه داشته باشد. آنچه در دهه نود مورد غفلت قرار گرفت و کماکان آثار آن در سیاست خارجی وجود دارد، معرفی منابع قدرت جمهوری اسلامی ایران به عنوان مانع موفقیت در مذاکره با آمریکا است که موجب شکل گیری صورت مسئله غلط در این زمینه شده است.
نتیجه گیری
مذاکره با آمریکا همواره در افکار عمومی و دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران محل توجه و بحث فراوان بوده است. آنچه اهمیت دارد این است که سخن از مذاکره بدون توجه به سه محور منافع ملی، قراردادن آمریکا در موضع اتهام و گسترش حوزه قدرت کارآمد نبوده و نمیتواند اهداف سیاست خارجی را محقق کند. بر همین اساس لازم است امروزه با اتخاذ تصمیمی هوشمندانه و همه جانبه پیرامون این موضوع عمل کرد و با توجه به شرایط حساس منطقه ای و بین المللی از راهبردها و ابزارهای گوناگون بهره گرفت.
منابع
- قوام، عبدالعلی. (1370)، اصول سیاست خارجی و سیاست بینالملل، تهران: انتشارات سمت، چاپ بیست و سوم، 1397.
- بیانات مقام معظم رهبری. (1395)، دیدار با اقشار مختلف مردم، پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای به نشانی https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=33886. تاریخ آخرین مشاهده: 25/8/1403.
هسته فرهنگ و مشارکت سیاسی اندیشکده