فرهنگ و مشارکت سیاسی

نکاتی پیرامون عملیات «وعده صادق»

IRAN ATTACK ON ISRAEL» داغ‌ترین و پربحث‌ترین موضوعی است که بیش از دو هفته در صدر اخبار رسانه‌ها و افکار عمومی جهانی است. این جمله پس از حمله 13 فروردین 1403 (1 آوریل 2024) از سوی رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق و تهدید جمهوری اسلامی به واکنش متقابل نظامی به این رژیم، بر سر زبان‌ها افتاد.

اندیشکده رهیافت؛

«IRAN ATTACK ON ISRAEL» داغ‌ترین و پربحث‌ترین موضوعی است که بیش از دو هفته در صدر اخبار رسانه‌ها و افکار عمومی جهانی است. این جمله پس از حمله 13 فروردین 1403 (1 آوریل 2024) از سوی رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق و تهدید جمهوری اسلامی به واکنش متقابل نظامی به این رژیم، بر سر زبان‌ها افتاد.

کمتر از دو هفته پس از حمله رژیم صهیونیستی به کنسول‌گری که به تعبیر رهبر انقلاب به منزله تعرض به خاک کشورمان بود جمهوری اسلامی در شامگاه 25 فروردین ماه (13 آوریل) با ده‌ها فروند پهپاد، موشک کروز و بالستیک از مبدأ سرزمینی ایران، اراضی اشغالی را مورد هدف قرار داد. این حمله که حدود 5 ساعت به طول انجامید، ساعت 03:30 بامداد به پایان رسید. از آن روز تاکنون رژیم صهیونیستی در فضای رسانه‌ای تهدیدات متعددی را در راستای پاسخ به بزرگ‌ترین حمله پهپادی و موشکی تاریخ را اعلام کرده است.

بلافاصله پس از آغاز حمله از مبدأ ایران پدافندهای رژیم صهیونیستی با همکاری ائتلاف آمریکا، انگلیس و فرانسه تلاش کردند پرتابه‌ها را رهگیری کنند. در فرایند این اتفاق از آسمان کشور اردن نیز استفاده شد و تعدادی از پهپادها مورد رهگیری رینگ‌های پدافند و جنگنده‌های رژیم صهیونیستی قرار گرفتند.

پس از آغاز عملیات جمهوری اسلامی تحت عنوان «وعده صادق» رژیم صهیونیستی به جهت کنترل افکار عمومی و جو روانی صهیونیست‌ها، سیاست سانسور شدید خبری را در پیش گرفت و اجازه انتشار فیلم از اصابت موشک‌ها و پهپادها را نداد و اندک فیلم‌هایی که در فضای مجازی منتشر شد را اهالی کرانه باختری و فلسطینیان منتشر کردند که حاکی از برخورد موشک‌های رادارگریز بر ارضی اشغالی بود. با این حال رژیم صهیونیستی به همراه پیاده‌نظام رسانه‌ای آن‌ها مانند شبکه ضدایرانی اینترنشنال تلاش داشتند، عملیات ایران را شکست‌خورده نشان دهند تا افکار عمومی را به نفع خود مصادره کنند.

اما واقعیت این است که هر حمله یا اقدامی در عرصه نظام بین‌الملل مانند حمله نظامی و امثالهم فارغ از تأثیرات مستقیمی که دارد، دارای پیام‌هایی است که شاید آن‌ها کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. در خصوص پاسخ مشروع جمهوری اسلامی به حمله رژیم صهیونیستی که نیز این موضوع صادق است و حتی باتوجه به مدل حملات حائز اهمیتی خاصی می‌باشد.

در این یادداشت قصد داریم که بخشی از این پیام‌ها را مورد اشاره قرار دهیم:

  1. این عملیات نخستین حمله آشکار نظامی از مبدأ ایران به سمت سرزمین‌های اشغالی بود و امر حاکی از وجود «اراده» جمهوری اسلامی برای انجام اقدامات مشابه است. در واقع می‌توان چنین بیان کرد: کشوری که یک‌بار به اراضی اشغالی حمله کرده است، بار دیگر نیز می‌تواند اقدامی مشابه و حتی در سطحی بالاتر انجام دهد.
  2. هرچند این اولین حمله نظامی مستقیم بود اما درگیری نظامی جمهوری اسلامی با رژیم صهیونیستی سابقه‌ای طولانی در منطقه‌ دارد و به صورت روزانه منافع هر دو طرف مورد تهدید قرار می‌گیرد. انجام عملیات «وعده صادق» تغییر معادله کنونی منطقه در مواجهه خواهد بود و جمهوری اسلامی پس از صبر استراتژیک دیگر تهدید اشخاص، منافع، مراکز و شهروندان ایرانی را تاب نمی‌آورد و پاسخ به این تهدیدات مشابه 13 آوریل خواهد بود.
  3. این عملیات که حدود 5 ساعت به طول انجامید، با شلیک پهپادهای شاهد 136 آغاز شد و به صورت جهانی اخبار این حمله در صدر رسانه‌ها قرار گرفت. این در حالی است که این حمله از 72 ساعت قبل به کشورهای منطقه اعلام شده بود. بدیهی است عملیات نظامی که قصد تخریب سنگین داشته باشد، هیچگاه با چنین سطحی از اطلاع‌رسانی همراه نخواهد بود و ناگهانی بودن آن، شرط اساسی است. لذا به نظر می‌رسد راهبرد جمهوری اسلامی ایجاد تخریب گسترده در اراضی اشغالی نبوده و با عبور 5 ساعته پهپادها در آسمان، تلاش داشت یک «مانور قدرت» در منطقه انجام دهد تا علاوه بر رژیم صهیونیستی به دیگر کشورهای حامی آن‌ها در منطقه که قصد ایجاد روابط صلح‌آمیز با این رژیم جعلی داشتند این پیام را بدهد که منافع جمهوری اسلامی در منطقه، خط قرمز آن است.
  4. عملیات وعده صادق نخستین اقدام نظامی مستقیم از سوی یک کشور در جهان بود که پس از جنایت‌های جنگی رژیم صهیونیستی در نوار غزه صورت گرفته بود. این در حالی است که شواهد عمومی نشان می‌دهد رژیم صهیونیستی در افکار عمومی جهانی به شدت منفور شده است و حتی در کشورهای اروپایی و آمریکا نیز تظاهراتی علیه اقدامات آن‌ها در نوار غزه صورت گرفته بود. بر این اساس محبوبیت جمهوری اسلامی ایران به خصوص در میان کشورهای منطقه افزایش چشم‌گیری داشت. در ویدئوهای منتشرشده صدای مظلومین فلسطینی بوضوح شنیده می‌شود که همزمان با اصابت موشک‌ها شعارهای «الله اکبر» و «لبیک یا حسین» سر می‌دهند. این مانور قدرت جمهوری اسلامی تسلی‌بخش قلب مردم مظلومی بود که ماه‌هاست تحت شدیدترین جنایت‌ها قرار دارند. بنابراین به صورت کلی وجهه بین‌المللی جمهوری اسلامی بسیار تقویت شد. تأکید بر این نکته ضروری است که جمهوری اسلامی حتی بر اساس قواعد بین‌الملل در چهارچوب حق دفاع مشروع از خود به چنین اقدامی دست زده و بدین ترتیب حتی مراجع بین‌المللی مانند شورای امنیت سازمان ملل نیز نتوانستند اقدام به صورت رسمی جمهوری اسلامی ایران را محکوم کنند.
  5. به لحاظ استراتژیک عملیات وعده صادق در حالی صورت گرفت که می‌توان ادعا کرد قوی‌ترین سامانه پدافندی حال حاضر در جهان در ائتلاف سه‌گانه آمریکا، انگلیس و فرانسه به کمک سامانه‌های پرهزینه پدافندی رژیم صهیونیستی رفت و در واقع پهپادها و موشک‌های ایرانی که آخرین تکنولوژی موشک و پهپاد نیز نمی‌باشند، در معرض آخرین تکنولوژی پدافندی جهان قرار گرفتند و با این حال توانستند از سد این پدافند چندلایه عبور کنند. ذکر این نکته ضروری است که ایالات متحده حتی پدافند مورد استفاده خود را در اختیار اوکراین قرار نداده است و به همین دلیل می‌توان به اهمیت بالای آن پی برد. این عملیات از یک منظر توانست کل سامانه‌های پدافندی رژیم را شناسایی کند و به نوعی حکم «قلق‌گیری» برای جمهوری اسلامی داشت.
  6. جمهوری اسلامی به لحاظ نظامی سه هدف اصلی را دنبال می‌کرد: زدن پایگاه هوایی نواتیم (که آشیانه جنگده‌های پیشرفته F35 است و از همین پایگاه به کنسولگری جمهوری اسلامی حمله شده بود)، پایگاه هوایی رامون و پایگاه راداری جبل‌الشیخ (که مرکز آمار و اطلاعات مرتبط با منطقه است). بر اساس شواهد موجود در زدن هر سه هدف به خصوص پایگاه هوایی نواتیم موشک‌های مافوق‌صوت توانستند تخریب بالایی رقم بزنند و هزینه‌های سنگینی بر دوش ارتش رژیم صهیونیستی با آسیب به جنگنده‌های F35 وارد کنند. توجه به این نکته نیز ضروری است که پایگاه هوایی نواتیم در صحرای نِگِب قرار دارد و مهم‌ترین پایگاه هوایی رژیم صهیونیستی است و قوی‌ترین سیستم امنیتی و پدافندی برای حفاظت از آن مستقر شده‌اند. عبور موشک‌های ایرانی از سد همه این لایه‌های پدافندی پیامی واضح برای رژیم صهیونیستی و ارتش این کشور دارد.
  7. پس از پایان این حمله نیز سردار باقری رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح نیز اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران در این حمله مراکز جمعیتی و اقتصادی را مورد هدف قرار نداد و در صورت اشتباه مجدد رژیم صهیونیستی هیچ نقطه‌ای در این رژیم در امان نخواهد بود. این پیام هوشمندانه علاوه بر سویه اقتدارآمیز آن در ایجاد بازدارندگی تلاش می‌کند سطح تنش در منطقه را به دست بالاتر در اختیار خود قرار دهد.

هسته فرهنگ و مشارکت سیاسی اندیشکده

مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا