آشنایی با اقلام خارج از ترازنامه بانک ها
در سالهای اخیر و پس از سختگیری در رشد ترازنامه بانکها به منظور کنترل رشد نقدینگی، عبارت افزایش سهم «اقلام زیرخط ترازنامه بانکها» یا فرصت استفاده از «اقلام خارج از ترازنامه بانکها» بسیار از بانک مرکزی شنیده شده است. اما اقلام زیرخط ترازنامه چه چیزهایی هستند و چرا به عنوان یک راهکار برای رفع بخشی از تنگنای نقدینگی به وجود آمده تلقی میشوند؟
در سالهای اخیر و پس از سختگیری در رشد ترازنامه بانکها به منظور کنترل رشد نقدینگی، عبارت افزایش سهم «اقلام زیرخط ترازنامه بانکها» یا فرصت استفاده از «اقلام خارج از ترازنامه بانکها» بسیار از بانک مرکزی شنیده شده است. اما اقلام زیرخط ترازنامه چه چیزهایی هستند و چرا به عنوان یک راهکار برای رفع بخشی از تنگنای نقدینگی به وجود آمده تلقی میشوند؟
به طور عمومی و در استاندارد های بین المللی حسابداری تلقی از تامین مالی خارج از ترازنامه یک عمل حسابداری است که دارایی ها و بدهیهای خاصی را به گونه ای ثبت میکنند که در ترازنامه شرکت اثر مستقیم و شفاف نداشته باشد. هدف از این کار پایین نگه داشتن نسبت بدهی به سهامD/E) ) یا نسبت اهرم(بدهی به دارایی) است (liberto, 2022). درجه اهرمی بالا برای شرکتها به معنی تامین مالی دشوارتر و گرانتر است، در این شرایط شرکت ها با بهره گیری از روش های ثبت برخی اقلام خاص در زیرترازنامه(خارج ترازنامه) اقدام به کاهش درجه اهرمی خود میکنند. هرچند امکان دارد این فعالیتهای حسابداری زمینه ساز عدم شفافیتها و پنهان کاریهایی شوند که نیجه آن اطلاعات نامتقارن و کژگزینی در فعالیتهای اقتصادی خواهد بود؛ اما درصورتی که این گونه اقلام و ثبتهای آنها در چارچوب استانداردهای قانونی باشد میتواند به شرکتها در دقت گزارش دهی کمک کند.
اما معنای دیگری از این مفهوم مقصود ما و سیاستگذاران ایرانی است؛ مقصود ما از تامین مالی خارج از ترازنامه یا تامینمالی ازطریق اقلام زیرترازنامه همان روش های تامین مالی(و نه حسابداری) است که در زیرخط ترازنامه بانک و نه شرکتها گزارش می شود. به عبارتی مقصود ما از بررسی اقلام زیرترازنامه کشف ابعاد و امکانسنجی تامینمالی بدون اثر مستقیم بر M2(نقدینگی) و اثر کمتر بر تورم است. فهم ما از مفهوم «تامین مالی خارج از ترازنامه» یا همان «تامین مالی با استفاده از اقلام زیرخط بانکها» منطبق بر تعاریف متداول نیست. در فهم ما روشهای حسابداری مرکزیت ندارد بلکه اثر بر نقدینگی(بنا بر تعریف متداول) مهم است.
علاوه بر این تفاوت در فهم موضوع میان سیاست گذار ایرانی و ادبیات علمی بین المللی، اقلام زیرخط بانکها در ایران و در کشورهای دیگر متفاوت است به همین منظور ما برای فهم دقیق تامین مالی تعهدی از بستر بانک به اقلام زیرخط بانک ها در داخل و خارج میپردازیم.
اقلام زیر خط ترازنامه
یکی از عواملی که صورتهای مالی بانکها را از سایر موسسات متفاوت میسازد اقلام احتمالی و تعهدات مشروطی است که از معاملات متداول بانکها ناشی و در زمان وقوع در حسابها به عنوان تعهد یا دین شناسایی نمیشود. این اقلام که بخش قابل توجهی از کسب و کار بانک را تشکیل می دهند، اثر عمده بر میزان ریسکی دارند که یک بانک در معرض آن است(علیمدد, 1382).
جایگزین های اعطای اعتبار شامل تضمین بدهی اشخاص، قبولی بروات، صدور اعتبارنامه احتیاطی؛ بدهیهای احتمالی ناشی از صدور ضمانتنامه های مربوط به معاملات مانند ضمانت نامه حسن انجام کار، شرکت در مناقصه، ضمانت محصولات و اعتبارنامههای احتیاطی برای معاملات معین؛ بدهیهای احتمالی ناشی از معاملات بازرگانی و اعتبارات اسنادی؛ قراردادهای فروش و بازخرید اوراق بهادار اقلام مرتبط با نرخ بهره و نرخ تسعیر ارز ناشی از معاوضه، اختیار معامله معاملات سلف و..؛ تعهدات مشروط مربوط به تسهیلات اعتباری فراهم شده از طریق صدور اسناد کوتاه مدت تجاری از جمله اقلام تعهدی هستند (علیمدد, 1382)
در آغاز دهه 1980 فعاليتهاى غير واسطه گرى مالى و نوآورىهاى مالى منجر به تمايل بيشتر بانكها به ساختارمتمايل به بازار شد. با اتكاى فزاينده بازارهاى مالی به سرمايه گذارى وجوه دركانادا و امريكا وديگركشورها يك سيرتكاملى مشاهده شد كه اين سير تكاملى منجر به تحولى اساسى در مديريت مالى بانكها شد. این تغییر به وسيله اثر فعاليتهاى خارج از ترازنامه بر ريسك و بازدهى بانكها، كاهش در نرخ بهره وام بانكها وافزايش در نرخ بهره اوراق قرضه بانكها نمايان شد. اين دگرگونی مالى،كسب وكاربانكهارا به چالش كشيد وموجب نوسانات نامنظم مالى گرديد. ضمن اينكه آنها شروع به تبديل به اوراق بهادار نمودن وامها كردند. این نوع فعالیت در دسته فعالیت های خارج از ترازنامه قرار گرفتند (مدرس & طالع فرد, 1385).
اقلام زیرخط ترازنامه در ایران و کشورهای توسعه یافته
نوع اقلام زیر خط و حجم آن ها در کشورهای مختلف و حتی میان بانک های متفاوت در یک کشور متفاوت است و بسیار به اندازه بانک، سند اشتهای ریسک بانک و فضای قانون گذاری دارد.
در ترازنامه بانکهای ایرانی 3 ردیف کلی برای اقلام زیرخط ترازنامه تعریف میشود؛ اعتبارات اسنادی، ضمانتنامه ها و وجوه اداره شده. این درحالی است که اقلام اصلی زیرخط ترازنامه(یا خارج از ترازنامه) بانکهای آمریکایی عبارت است از تعهدات وام و مشتقات. در ادامه به بررسی سه قلم اصلی در زیرخط ترازنامه بانکهای ایرانی خواهیم پرداخت.
ضمانت نامه ها
ضمانت نامه بانکی عبارت است از تعهد غیر قابل بازگشت یک بانک به پرداخت وجه مورد ضمانت درصورت عدم ایفای قرارداد توسط یک شخص ثالث. این شخص ثالث فروشنده یا متعهد انجام قرارداد می باشد (مزینی & مهاجری تهرانی, 1401, ص. 238). به طور کلی بانکها می توانند وام یا سایر تعهدات مالی مانند اوراق را برای مشتری تضمین کنند. در صورت نکول ضمانت شونده، بانک مسئول بازپرداخت می شود. تا قبل از نکول ضمانت شونده، این ضمانتنامه یک بدهی احتمالی برای بانک بوده و به عنوان دارایی یا بدهی در ترازنامه ثبت نمیشود.
اعتبارات اسنادی [1]یا LC
بعد از جنگ جهانی دوم و با شدت گرفتن روند جهانی سازی و توسعه تجارت جهانی اعتماد و اطمینان نسبت به تبادلات مالی و ایفای تعهدات توسط طرفین معامله برای تجارت جهانی موضوعیت جدی تری یافت. این مسئله برای کشور های صنعتی و پیشرفته که محصولات خود را به کشور های ضعیف یا درحال توسعه که اعتبار به نسبت کمتری داشتند موضوعیت بیشتری داشت. به همین منظور کشورهای صنعتی اقدام به ابداع ابزاری به نام اعتبار اسنادی نمودند. تا به امروز مدل اعتبارات اسنادی بسیار توسعه یافته و برای موارد گوناگون کاربرد دارد به طوری که امروز اعتبارات اسنادی مهمترین شیوه پرداخت در تجارت بینالملل است (مزینی & مهاجری تهرانی, 1401, ص. 160) بنا بر تعریف FDIC اعتبار نامه سندی است که توسط یک بانک از طرف مشتری خود صادر می شود و به شخص ثالث اجازه می دهد تا با ارائه اسناد و مدارک ذکر شده در متن قرارداد اقدام به دریافت مستقیم پول از بانک نماید و همزمان حساب مشتری نسبت به بانک خود بدهکار شود. اعتبار اسنادی نوعی تعهد مشروط است (FDIC, 2024).
وجوه اداره شده
بانكها به عنوان واسطه گران مالی عامل پرداخت تسهيلات موردنظر وزارتخانه ها، ادارات وشركتها به مشتريان وكاركنان وكليه كسانی ميباشند كه از طرف آنها به بانك معرفی شوند، بانكها همچنين مسئول وصول اقساط و تسهيلات در سررسيد بوده و طبق قرارداد درصدى از سود تسهيلات وهمچنين جرايم ديركرد اقساط اين نوع تسهيلات به عنوان كارمزد خدمات ارائه شده به بانك هاتعلق ميگيرد.(حنيفه1388)
منابع
- علیمدد, م. (1382). استاندارد های حسابداری و نقدحسابداری و گزارشگری مالی در بانکهای ایران. بانکداری اسلامی.
- مدرس, ا., & طالع فرد, ع. (1385). اثرفعاليت هاى خارج از ترازنامه برريسك و بازده بانك ها. دانش حسابرسی, 39-57.
- مزینی, م., & مهاجری تهرانی, م. (1401). بانکداری بین المللی (جلد 2). تهران: موسسه آموزش عالی بانکداری ایران.
- (2024). Risk Management Manual of Examination Policies. Federal deposit insurance corporation.
- liberto, D. (2022). Off-Balance Sheet Financing (OBSF): Definition and Purpose. Retrieved from Investopedia.
[1] Letters of Credit
هسته نظام بانکی اندیشکده