بررسی معیارهای ناکارامد در انتخاب همسر توسط پسران
خانواده، مناسبترین نظام برای تأمین نیازهای مادی و روانی بشر است و بهترین بستر را برای تأمین امنیت و آرامش روانی اعضا پرورش نسل جدید و اجتماعی کردن فرزندان و برآورده ساختن نیازهای عاطفی افراد فراهم نموده است.
در واقع نهاد خانواده کلمهای طیبه است که مرتب از خود برکت و نیکی میتراود و جامعه اسلامی بدون بهرهمندی کشور از نهاد خانوادهی سالم، سرزنده و با نشاط، امکان پیشرفت ندارد[1].
دستهای از نیازهای انسان مربوط به جسم او و دستهای دیگر از آنها متعلق به ابعاد روانشناختی او است. گروهی از اجتماعات انسانی نیازهای جسمانی و گروهی دیگر نیازهای روانشناختی انسان را برآورده میسازند. خانواده اولین اجتماعی است که بخش زیادی از نیازهای جسمانی و روانشناختی انسان را برآورده میسازد. خانواده نهادی است که ضمن آنکه برآورده کنندهی نیازهای بسیاری از انسانها هست، مسئولیتهای بسیاری را بر عهدهی او قرار میدهد، بخصوص برای مردی که خود سراغ تشکیل خانواده میرود مسئولیتها و انتظارات زیادی مطرح است؛ زیرا او مدیریت و سرپرستی تأمین نیازهای خانواده را بر عهده خواهد گرفت. بنابراین در این شرایط باید گفت مرد اولین مسولیتی که در قبال خانواده بر عهده دارد انتخاب همسر است؛ زیرا این انتخاب سراغاز تعیین کنندهی تمامی اتفاقات و رخدادهای بعدی در زندگی خانوادگی او و سایر اعضای خانواده است. بنابراین مسالهی انتخاب همسر از جایگاه مهمی برخوردار است.
انتخاب همسر یکی از حساسترین رویدادهای دوران جوانی است که فرد را در تعیین ملاکهای معتبر و لازم و تطبیق ملاکها بر فرد مورد نظر و تصمیمگیری نهایی دچار نوعی بحران و تعارض میکند. در عصر کنونی سنتها و دیدگاههایی در زمینه انتخاب همسر رواج یافته که با آن چه مدنظر شریعت بوده فاصله دارد؛ مثلاً عدهای از افراد همسر ایده آل را همسری میدانند که مطابق میل او رفتارهای خود را جهت دهد و همه چیز و همه کس را بخاطر او بخواهد یا رها کند؛ در حالی که این باوری اشتباه و عملاً امکانناپذیر است. وجود معیارهای غلط در انتخاب همسرگواه بر این است که اکثر ازدواجها بر اساس معیارهای آگاهانه و منطقی بنا نشده اند؛ ولی قبل از آن باید مشخص نمود که با چه معیاری سنجید؛ یعنی بدانیم معیارهای درست و مطلوب چه هستند تا بعد مشخص شود با توجه به معیارهای موجود در انتخاب همسر کدام یک نادرست و ناکارآمد هستند. از همین رو پیش از پرداختن به مسائل این حوزه ابتدا تلاش میشود معیارهای صحیح انتخاب همسر از منظر اسلام استخراج شده و سپس وضعیت کنونی در نسبت با آن سنجیده شود.
منابع:
– بانکیپورفرد، امیرحسین (1393). مطلع مهر. اصفهان: انتشارات حدیث راه عشق
– سالاریفر، محمد رضا (1380). نظام حیات خانواده در اسلام. قم: انتشارات حوزه علمیه
[1] سخنرانی آیت الله خامنهای در خطبهی عقد مورخهی ۱۵/۱۲/۱۳۷۹